Sa promocija knjige

Najave novih promocija, utisci sa održanih, fotografije.

 

Rožaje

Promocija Rožaje

U Centru za kulturu u Rožajama (Crna Gora) dana 27.11.2012. je održana promocija dvije knjige mr Magbula Škore.

O „Pozdravu iz Sarajeva” i „Pozdravu iz Bosne i Hercegovine” govorio je prof. dr Luka Markešić, sa katoličkog Bogoslovskog fakulteta u Sarajevu, koji je naglasio da je riječ o zanimljivom istraživačkom projektu, koji baca svjetlost na istoriju BiH od 1878. do 1918. godine, odnosno do kraja austrougarske vladavine u toj zemlji.

Gradačac

Promocija Gradacac

U okviru manifestacije Dani Općine Gradačac, upriličena je promocija monografije “Pozdrav iz Bosne i Hercegovine”, autora mr. Magbula Škore.

U veoma prijatnom ambijentu velike Kongresne sale “Gradačačkog sajma” o knjizi su govorili prof. Dr. Fra Luka Markešić, prof. Dr. Besim Spahić i autor monografije mr. Magbul Škoro.

Sa promocije u Zagrebu

Promocija Zagreb

U povodu obilježavanja 1. marta – Dana Nezavisnosti Bosne i Hercegovine, u Zagrebu, u prostorijama Matice Hrvatske, upriličena je promocija monografije “Pozdrav iz Bosne i Hercegovine” autora mr. Magbula Škore.
Promociju je organizovalo Kulturno društvo Bošnjaka Hrvatske “Preporod”.
U izuzetno prijatnoj atmosferi susreta i druženja, pred prepunom salom o monografiji su govorili.
NJ. E. Stjepan Mesić ex. predsjednik R Hrvatske, prof. dr. fra Luka Markešić, predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća u BiH, prof. dr. Besim Spahić, redovni profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu i autor monografije, mr. Magbul Škoro. Moderator promocije bila je Sena Kulenović, a u zabavnom dijelu manifestacije nastupio je Ženski zbor “Bulbul” i Ismet Kurtović.
Svoje izlaganje na kraju promocije, autor mr. Magbul Škoro je završio riječima “Jedan belgijski putopisac koji je 1903. godne putovao po Bosni i Hercegovini napisao je: Obišao sam čitav svijet, ali samo za Bosnu mogu reći ono što sam pročitao na jednoj kamenoj česmi, Voda otiče, kamen ostaje. A ja, večeras na ovoj promociji kažem: Svi smo prolazni, Bosna i Hercegovina je vječna.”

Tešanj

Promocija Tešanj

U okviru manifestacije “Dani grada Tešnja”, a u organizaciji Opće Biblioteke Tešanj, u četvrtak, 16. 12. 2010. godine, sa početkom u 19 sati, upriličena je promocija monografije mr. Magbula Škore “Pozdrav iz Bosne i Hercegovine”. O knjizi su govorili recezent knjige prof. Dr. Besim Spahić, Sead Korajlić i autor. Moderator je bio prof. Ernad Prnjavorac.


Tuzla

Tuzla Tuzla

U Međunarodnoj galeriji portreta, održana je promocija monografije “Pozdrav iz Bosne i Hercegovine”, autora mr. Magbula Škore. O monografiji su govorili akademik Enver Mandžić, načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović, i autor knjige mr. Magbul Škoro.
“Ovo je izvanredna, lijepa, sadržajna, vrijedna knjiga sjećanja i prošlosti nastala nakon mnogo odricanja, putovanja, razgovora. Ljubav i strast kolekcionara ovom knjigom evropsku BiH je otrgla od zaborava”, rekao je između ostalog akademik Enver Mandžić govoreći o periodu zlatnog doba razglednica koje je iza nas, ali u ovoj knjizi su sačuvane najljepši primjerci. Tuzlarije.net

Dodjela nagrade Isa beg Ishaković 2010.

Dodjela nagrade Isa beg Ishković 2010.

Društvo za zaštitu i promociju kulture “Klepsidra” Sarajevo organiziralo je 11. decembra 2010. u Narodnom pozorištu manifestaciju “Sarajevo kojeg više nema - sačuvati od zaborava”, koja ima namjeru doprinijeti većem vrednovanju kulture u društvu kao i djela Isa-beg Ishakovića, utemeljitelja Sarajeva. Ime Isa-beg Ishakovića nosi nagrada koju već četvrtu godinu zaredom dodjeljuje Društvo “Klepsidra”, a ove godine dodijeljena je u sedam kategorija. U kategoriji nauke nagradu je dobio akademik Slobodan Loga, sevdaha Amira Medunjanin, umjetnosti Edina Papo, sporta Ismir Jusko, istinskog domoljublja Emin Švrakić, a u kategoriji kulturne baštine mr. Magbul Škoro. Nagrada Isa-beg Ishaković u kategoriji međunarodni doprinos razvoju kulture i kulturne baštine grada Sarajeva uručena je lideru srbijanske opozicije Čedomiru Jovanoviću.

Žepče

Zepce Zepce

U povodu obilježavanja 25. studenoga, Dana državnosti BiH, u srijedu, 24. 11.2010. godine upriličena je promocija monografije mr. Magbula Škore, “Pozdrav iz Bosne i Hercegovine”. Promociju, u kino dvorani Doma kulture Žepče, kao domaćin, vodio je prof. Ilija Barešić, uz goste, recezenta knjige prof. dr. Besima Spahića i autora mr. Magbula Škoru. Inače, ova monografija je plod dugogodišnjeg rada mr. Magbula Škore na prikupljanju razgledanica iz austorugarskog perida u BiH, koja kroz dva toma, razglednicama prikazuje predjele, ljude, običaje, promet i svakodnevni život BiH u periodu od 1878. do 1918. godine. Osim živopisnih razglednica koje je Škoro prikupljao nekoliko desetljeća, u monografiji se mogu naći podaci iz popisa stanovništva iz tog perioda i obuhvaća oko 4.000 geografskih pojmova, te opširne statističke podatke iz kotara iz kojih se BiH u to vrijeme sastojala.

Hronika.ba

Travnik

Promocija Travnik

U okviru manifestacije 500 godina Ajvatovice, 16. 06. 2010. godine, upriličena je promocija dvotomske monografije “Pozdrav iz Bosne i Hercegovine” autora mr. Magbula Škore. U predivnom ambijentu Stare travničke tvrđave o knjizi su govorili, prof. dr. fra Luka Markešić, prof. dr. Besim Spahić i autor mr. Magbul Škoro.


Prijedor

Promocija Prijedor

U organizaciji nevladinog udruženja Forum građana Prijedor i podršku Agencije lokalne demokratije u pozorištu Prijedor održana je promocija dvotomske monografije “Pozdrav iz Bosne i Hercegovine” autora mr. Magbula Škore. Uz muzičku pratnju na sazu diplomiranog muzikologa Vanje Muhovića, o knjizi su govorili prof. dr. Besim Spahić, redovni profesor Univerziteta u Sarajevu i autor monogarfije mr. Magbul Škoro.


Sanski Most

Promocija Sanski Most

Pred velikim brojem posjetilaca, u petak, 16.04. 2010.godine, u Sanskom Mostu održana je promocija monografije “Pozdrav iz Bosne i Hercegovine”, autora mr. Magbula Škore. Promotori monografije bili su profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, dr. Besim Spahić, načelnik općine Sanski Most, dr. Sanjin Halimović i autor. Moderator je bio profesor Fikret Kurtović. Promociju je izvođenjem sevdalinki uz saz “začinio” Vanja Muhović.

Sanski Most

Bihać

Bihac Bihac

U gradskoj galeriji u Bihaću, 28. 01. 2010.godine promovirana je monografija “Pozdrav iz Bosne i Hercegovine” autora mr.Magbula Škore. Monografiju su promovirali prof. dr. Omer Ibrahimagić, Ivan Prša predsjedavajući OV Bihać i prof. Nermin Delić. Promociju je izvođenjem prigodnih muzičkih numera uljepšao kvartet gitara Srednje muzičke škole iz Bihaća.


Sarajevo

Promocija Sarajevo

U Bošnjačkom Institutu u Sarajevu, 02. 12. 2009. godine, promovirana je monografija “Pozdrav iz Bosne i Hercegovine” autora mr. Magbula Škore. Monografiju su promovirali: prof. dr. fra Luka Markešić, prof. dr. Omer Ibrahimagić, prof. dr. Besim Spahić, akademik Ljubomir Berberović i ambasador Austrije u BiH H.E. Donatus Kock. Moderator je bila Ajla Lukač. Promociju je izvođenjem sevdalinki uz saz “začinio” Vanja Muhović. Monografija je plod dugogodišnjeg rada mr. Magbula Škore na prikupljanju razglednica iz Austrougarskog perioda u BiH, a “Pozdrav iz Bosne i Hercegovine” u dva toma kroz razglednice prikazuje predjele, ljude, običaje, saobraćaj i svakodnevni život BiH u periodu 1878.-1918. godine. Osim živopisnih razglednica koje je Škoro sakupljao nekoliko decenija, u monografiji se mogu naći podaci iz popisa stanovništva iz tog perioda i obuhvata oko 4.000 geografskih pojmova te opširne statističke podatke iz kotara iz kojih se BiH u to vrijeme sastojala. Nakon uspješnog izdanja monografije “Pozdrav iz Sarajeva” koja sadrži više od 2500 razglednica Sarajeva iz Austrougarskog doba, te njenog drugog proširenog izdanja, “Pozdrav iz Bosne i Hercegovine” je treće Škorino djelo iz kojeg ovaj strastveni sakupljač kroz razglednice na slikovit način prikazuje prošlost BiH.


Sarajevo-x