Pozdrav iz Bosne i Hercegovine

O autoru

 

Mr. Magbul (Šukrija) Škoro

Magbul Skoro

Magbul Škoro je rođen u Sarajevu 19. augusta 1951. godine, gdje i danas živi sa suprugom i kćerkom. Osnovnu, srednju školu i fakultet završio je u rodnom gradu, a magistrirao je na Univerzitetu u Novom Sadu na temu “Potencijal menadžment tima”. Voljenom gradu poklonio je sve svoje slobodno vrijeme i ljubav. Upravo taj osjećaj bio je presudan da još od rane mladosti počinje sakupljati razglednice starog Sarajeva i drugih gradova Bosne i Hercegovine, želeći slike iz prošlosti sačuvati od zaborava. Tokom više od 35 godina bavljenja kolekcionarstvom preko 5.000 ovakvih razglednica postalo je vlasništvo Magbula Škore. U potrazi za njima put ga je vodio do Rima, Pariza, Beča, Frankfurta, Budimpešte, Praga, Beograda, Zagreba i inih gradova diljem Evrope, gdje su se održavali skupovi kolekcionara.

Njegova predanost kartofiliji kulminirala je naročito posljednjih deset godina kada je, po nagovoru prijatelja, odlučio objaviti monografiju Pozdrav iz Sarajeva, koja je doživjela dva izdanja i postigla nezapamćen uspjeh među čitalačkom publikom. Monografija je nagrađena Godišnjom nagradom Poslovnog udruženja izdavača i knjižara Bosne i Hercegovine, Plaketom Vojno-historijskog muzeja u Beču i mnogim drugim priznanjima.

Ovi uspjesi su dodatno motivisali autora, tako da je nastavio istraživanje i pronalaženje novih razglednica svih gradova i mjesta sa područja Bosne i Hercegovine. Kada je sakupio dovoljno materijala, Magbul Škoro je odlučio da, zajedno sa saradnicima, započne rad na izdavačkom projektu Pozdrav iz Bosne i Hercegovine, iskreno vjerujući da će i ovaj izdavački projekt privući pažnju čitalaca diljem Bosne i Hercegovine i inozemstva, kao što je to bio slučaj i s prethodna dva projekta. Ova dvotomska monografija objavljena je u decembru 2009. godine, a sudeći po interesu čitalačke publike doživjet će veliki uspjeh kao i prethodne dvije monografije. O tome najbolje svjedoči činjenica da je odmah nakon objavljivanja monografije dobio godišnju nagradu Isa beg Ishaković, za očuvanje kulturne baštine.