• Visoko

  ../photos/vi-10.jpg

  Medaljon razglednica Visokog iz 1902. s kotarskim uredom i sudom, Franjevačkom gimnazijom i panoramom grada.

  Visoko
 • Višegrad

  ../photos/v-01.jpg

  Pozdravna razglednica Višegrada s Mostom Mehmed-paše Sokolovića građenim od 1571. do 1577. Njegov graditelj je bio Kodža Mimar Sinan, dvorski arhitekt i vrhovni graditelj Osmanskog carstva, 1910.

  img-1
 • Stolac

  ../photos/s-19.jpg

  Litografija Stoca iz 1899. s medaljonima značajnih objekata: Begovina, škola, Stolačka sahat-kula, Tepa i kiraethana.

  img-3
 • Rogatica

  ../photos/r-10.jpg

  Pozdravna litografija Rogatice iz 1899. s medaljonima vojnog logora, čaršije i panorame grada.

  img-4
 • Konjic

  ../photos/knj-01a.jpg

  Panoramska razglednica Konjica iz 1900. s kamenim mostom, kasarnom na Musali i Čaršijskom džamijom.

  img-1
 • Brčko

  ../photos/br-19.jpg

  Razglednica iz 1901. s medaljonima vjerskih objekata, školom i poštom.

  img-2
 • Bosanski Petrovac

  ../photos/bn-10.jpg

  Poštanska linija Bihać – Bosanski Petrovac uvedena je 1. juna 1905.

  img-4
 • Banja Luka

  ../photos/bl-28.jpg

  Pozdravna razglednica Banje Luke iz 1898. s prepoznatljivim detaljima grada.

  img-3
 • Bijeljina

  ../photos/bj-02.jpg

  Gradska vijećnica i kafe Mülee, 1913.

  img-1
 • Bihać

  ../photos/bi-20.jpg

  Glavna ulica s medresom, Klosterom (Samostanom sestara Klanjateljica Krvi Kristove s crkvom) i radnjom fotografa i knjižara Petra Salopeka, 1910.

  img-2
 • Jajce

  ../photos/07-j.jpg

  Vodopad u Jajcu je ušće Plive u Vrbas, 1903.
  Više...

  img-4

 

Pozdrav iz Bosne i Hercegovine!

Nakon realizacije dva veoma uspješna istraživačko-izdavačka projekta (I izdanje monografije Pozdrav iz Sarajeva i II izmijenjeno i dopunjeno izdanje iste monografije), koje su nagrađene Godišnjom nagradom Poslovnog udruženja izdavača i knjižara BiH, Plaketom Vojno-historijskog muzeja Austrije u Beču i mnogim drugim priznanjima, mr. Magbul Škoro je, sa svojim saradnicima, završio i treći projekt pod nazivom Pozdrav iz Bosne i Hercegovine čiji je izdavač Dom-Sarajevo. Objavljena monografija je rezultat višegodišnjeg istraživanja autora o administrativno-političkoj podjeli Bosne i Hercegovine u periodu Austro-Ugarske monarhije, sa posebnim osvrtom na razvoj gradova i kulturom življenja u njima. Pored ovoga, monografija sadrži i relevantne statističke podatke o stambenoj, polnoj i religijskoj strukturi stanovništva Bosne i Hercegovine, na osnovu popisa koji je Austrougarska izvršila 1879. godine.


O projektu

Među gradovima su obrađeni i slikovno predstavljeni: Bihać, Cazin, Ključ, Kostajnica bosanska, Krupa, Petrovac, Prijedor, Sanski most; Banja Luka, Berbir, Dervent, Tešanj, Žepće; Tuzla dolnja, Bjelina, Brčka, Gračanica, Gradačac, Maglaj, Orašje, Srebrenica, Vlasenica, Zvornik (I knjiga), te Travnik, Glamoč, Jajce, Livno, Prozor, Vakuf dolnji, Županjac; Sarajevo, Čajnica, Fojnica, Goražde, Kladanj, Rogatica, Visoka, Višegrad; Mostar, Bileća, Foča, Gacko, Konjic, Ljubinje, Ljubuški, Nevesinje, Počitelj, Stolac i Trebinje (u II knjizi).


Aktuelnosti

Obilježavanje 40. godišnjice pobratimskih odnosa između gradova Sarajevo i Friedrichshafen

Povodom obilježavanja godišnjice pobratimskih odnosa između gradova Sarajevo i Friedrichshafena gospodin mr. Magbul Škoro će otvoriti izložbu starih razglednica “Pozdrav iz Sarajeva” u prostorijama Medijske kuće Friedrichshafen. Ovaranje izložbe je 4. maja 2012. godine u 19:30.

Sa promocije u Gradačcu - 20. 10. 2011. god.U okviru manifestacije Dani Općine Gradačac, upriličena je promocija monografije “Pozdrav iz Bosne i Hercegovine”, autora mr. Magbula Škore.

U veoma prijatnom ambijentu velike Kongresne sale “Gradačačkog sajma” o knjizi su govorili prof. Dr. Fra Luka Markešić, prof. Dr. Besim Spahić i autor monografije mr. Magbul Škoro.

U povodu 6.aprila - Dana oslobođenja Sarajeva, mr. Magbul Škoro, autor monografije "Pozdrav iz Sarajeva" i "Pozdrav iz Bosne i Hercegovine" posjetio je gradonačelnika, prof. dr. Aliju Behmena i tom prilikom mu uručio ove monografije. Uz srdačnom razgovoru gradonačelnik Behmen se zahvalio autoru Magbuli Škori i uredniku Esadu Lukaću, na posjeti i uručenom poklonu i ovom prilikom odao priznanje autoru za nesebično zalaganje i predanost u svom istraživanju, što je rezultiralo štampanjem ove dvije “izuzetne i bez dileme veoma kvalitetne i profesionalno urađene monografije o gradu Sarajevu i Bosni i Hercegovini”.


Kako naručiti knjigu?

Knjigu možete naručiti od autora.

Sa promocija

Sa promocije

Više...


O autoru

Mr. Magbul Škoro je rođen u Sarajevu 19. augusta 1951. godine, gdje i danas živi sa suprugom i kćerkom.

Više...